Crazy La Paz

La Paz este un oraş absolut fantastic, nu neapărat în sensul pozitiv al cuvântului, dar nici neapărat într-un sens negativ. E doar fantastic.

În primul rând, pentru cum e aşezat: la 3.800 – 4000 de metri, într-o căldare înconjurată de altiplano şi străjuită de mai multe vârfuri dintre care Illimani este permanent înzăpezit.

În al doilea rând pentru cum se întinde şi se împrăştie prin fiecare crăpătură disponibilă, acoperind totul cu roşul cărămizilor netencuite.

În al treilea rând pentru traficul care îl rivalizează bate pe cel din Cairo sau Shanghai – are prioritate cel care baga primul botul în intesecţie, la trecerea de pietoni nu se opreşte niciodată, eventual se claxonează, iar culorile semaforului sunt decoraţiuni de Crăciun, fără nicio altă funcţie. Asta chiar şi în situaţia în care e plin de băieţi în verde pe care scrie Policia Nacional, însă ei doar dirijează câte o intersecţie şi nu par să dea atenţie la nicio altă problemă. Există, totuşi, o ordine în haos, pentru că astfel de condiţii te forţează să fii atent la ce e în jurul tău şi nu cred să fie multe accidente.

Şi în ultimul, dar categoric nu cel din urmă rând, tot oraşul e un bazar – fiecare trotuar, colţ de stradă, mijloc de stradă, parter, etaj, balcon, mijloc de giratoriu, acoperiş, etc. este transformat într-o tarabă care vinde orice – în general chinezării – de la baterii la şosete la ceaiuri la stickuri de memorie la fructe la haine la furtune la tripluştechere la… Toate ieftine şi toate proaste.

Ce nu o să le lipsească niciodată lapazienilor lăpăzarilor locuitorilor din La Paz: tricouri (imprimate cu ce vor ei), trofee, fetuşi de lamă şi ceaiuri de potenţă, frizerii/”saloane” de coafură şi cărămidă.

Noi am ajuns în La Paz joi seara, tocmai pe la ora la care se instalau tarabele şi ne-am învartit cu greu printre ele până am găsit un hotel şi am parcat şi maşina. După care a urmat o întreagă aventură până am reuşit să găsim un loc OK în care să mâncăm, rezultatul fiind însă cel puţin satisfăcător.

Vineri dimineaţă am ieşit la plimbare prin oraş, care este plin de surprize – plăcute şi nu foarte. Am văzut centrul şi Catedrala după care am luat-o spre partea nouă a oraşului, ne-am oprit la muzeul de arheologie şi am luat-o lipa-lipa spre casă.

Seara, după un scurt respiro, am ieşit din nou şi am sărbătorit o lună on the road cu cocktailuri şi tapas la un bistro foarte fain, până la orele dimineţii (adica 11:30-12:00).

3 thoughts on “Crazy La Paz”

 1. Dragilor,

  Totul este frumos pana acum, va dorim drumuri bune si pline de bucuria descoperirilor, cat mai interesante!

  A propos, pe unde voiajati acum ca suntem nerabdatori sa vizionam poze noi…!

  Love,

 2. Hola ..Hola …”Alpinistilor” cum mai stati cu: altitudinile, “tensiunile” (arteriale, trafic plus cumparaturi de suveniruri)….
  ..noi am intrat in “febra” pregatirilor specifice “made in Romania” a sarbatorilor Craciunului ..brad, carnati, sarmale, cadouri si, mai tot timpul, ganduri bune indrepate catre voi…
  Pare cam tricky !!! ca de Craciun si Anul Nou sa fii in tari calde…..imi aduc aminte (in “antichitate” ) cand am am trait o experienta ca a voastra la Bombay (Mumbay) ….primul Craciun fara zapada si cadrul “mioritic” al Brasovului !!!

  Asa ca ..Feliz Navidad y Prospero Ano 2010

Comments are closed.