Catching up: Chan-Chan şi Panamericana

Am fost cam expeditiv cu posturile în ultimele zile în principal pentru că, deşi am avut ceva internet, din cauza programului încărcat, nu prea am mai avut când să mai scriu şi pe blog. Aşa că încerc acum să fac o tură de catching up, ca să nu rămân prea în urmă.

Chan-Chan

În dimineaţa în care am plecat de la Trujillo, ne-am oprit mai întâi la Chan-Chan, un sit arheologic al celui mai mare oraş pre-columbian din America de Sud, construit de Chimú şi vechi de 1000-1200 de ani. Aici se vizitează ce a mai rămas dintr-un palat să-i zicem ”regal” – fiecare conducător Chimú îşi construia propriul palat şi era înmormântat înauntru.

Ruinele sunt foarte faine, se vizitează sălile de protocol, coridoare, cimitir şi o fântână, şi peste tot se văd arheologi care dau cu pensula şi lucrători care peticesc zidurile.

Panamericana

Spre plăcuta noastră surprindere şi în contrast cu şoselele din Ecuador, Panamericana peruană este un drum excelent (din care cel puţin 200-250km sunt de autostradă) şi mărginit de nişte peisaje fantastice. Între Trujillo şi Lima (şi încă o tură după Lima), drumul urmează aproximativ linia coastei şi este mărginit de munţi, fiind în mijlocul unui deşert cu dune, tufe şi afişaje electorale pe toate casele, dealurile şi stâncile (oamenii ăştia au o pasiune să scrie cu pietre pe dealuri).

Am făcut şi câteva escale off-road în nişte zone de coastă extraordinar de frumoase, după cum se vede şi în pozele de mai jos.