Ilustra Municipalidad de Santa Ana de los Cuatro Ríos de Cuenca

… se pare că este numele oficial al oraşului căţărat la vreo 2.500m în munţi, care îşi are originile în aşezări vechi de mai mult de 10.000 de ani, inspirat fiind de cele patru râuri care îl străbat – Tomebamba, Yanuncay, Tarqui şi Machangara. Noi n-am văzut niciunul, în schimb am văzut arhitectură colonială foarte bine păstrată, două catedrale şi câteva sute de biserici, târguri de flori şi de artizanat, parcuri, un brad de crăciun (fake) printre palmieri (reali), un muzeu de arheologie/antropologie şi, în fine, porc în meniuri.

Dimineaţă, parcul Calderon – centrul oraşului, mărginit de Catedrala Veche, din secolul 16, şi Catedrala Noua, încă neterminată – era plin de o gaşcă de tineri îmbrăcaţi în costume de epocă care se recomandau ”guardian de la memoria” şi încercau să reînvie (sau să ţină în viaţă) tradiţiile oraşului, plus un ansamblu cultural-educativ de kinderi pe la 6-7 ani care executau dansuri populare.

Nici o oră mai târziu, străzile din jur au fost invadate de o demonstraţie a studenţilor care au venit cu formaţia de tobe, fluiere şi baloane – apparently, cuencanii sunt un popor atât de festiv încât sărbătoresc şi atunci când protestează.

Random bits: sombrereria onorabilului Mario Pulla, porcuşori de guinea la rotisor, statuia Papei (JP2, nu B12) în catedrala nouă, copiii care strigă la tine ”americano, prenda una foto!”, şaormeria Habbibi, Toyota-urile de 25-30 de ani pimped-out şi zecile şi zecile de cabinete de avocat.

Fain în Cuenca. Primul oraş din câte am văzut în Ecuador în care aş putea locui cu plăcere, din păcate se pare că piaţa avocaturii e cam suprasaturată.

La întoarcere însă am cam pus-o: am luat-o pe un drum care, teoretic, e drum naţional şi ar fi trebuit să fie mai OK decât cel regional pe unde ne-am dus. N-am ştiut însă că, în Ecuador, drumurile naţionale au porţiuni de 40-50km neasfaltate, iar restul e în construcţie. Aşa că a fost slow. Dar am ajuns OK, chit că cu 3 ore mai târziu şi fără un capac de roată ($10, o nimica toată).